Pravda o suplementech

CFM PROTEIN – MIKRO FILTRACE S MAXI ÚČINKEM

Psát o proteinu se může na první pohled zdát jako nošení dříví do lesa. Víme ale o proteinech opravdu vše podstatné a důležité? Dokážeme se v nich správně orientovat? Rozhodujeme se při výběru proteinu podle správných kritérií? Abychom se vyhnuli pochybnostem, vezmeme to úplně od základu. 

Protein – podstata všeho živého

Bílkoviny jsou polymery, přirozeně vznikající v organizmu během procesu zvaného proteosyntéza. Spolu se sacharidy a tuky jsou základním stavebním prvkem buněk a tkání jakéhokoli živého organizmu. Bílkovina byla pojmenována výrazem protein v roce 1838, a to švédským chemikem Jacobem Berzeliusem, který si vypůjčil Starořecký výraz „prōteios“. Ten bychom mohli volně přeložit jako „první mezi všemi“. A právě to je dokonalou definicí proteinu. Všechno u něj začíná i končí.

K čemu je protein a proč je nutné ho doplňovat

S mírnou nadsázkou se dá říct, že protein je v lidském těle u všeho podstatného. Plní takové množství esenciálních, tedy nepostradatelných funkcí, že by bylo snazší vyjmenovat tělesné procesy, kterých se protein neúčastní. Jeho role je ještě zvýrazněna při změnách, kterými lidské tělo prochází během zvýšené fyzické aktivity, nabírání svalové hmoty, při hubnutí, během nemoci či v době těhotenství. Protein má totiž v těle ještě jednu podstatnou roli – kompenzuje výkyvy tuků a sacharidů. Dokáže tedy tělo „zasytit“ a udržet v provozuschopném stavu. Z toho vyplývá, že zatímco redukci příjmu sacharidů a tuků (třeba během diety) dokáže tělo díky proteinu zvládnout, jeho nedostatek může mít pro tělo kvůli poklesu bazálního metabolismu opravdu závažné důsledky. Když totiž tělu chybí protein, končí veškerá legrace. Absence dostatečného množství bílkovin (proteinu) vede mimo jiné k významnému úbytku kosterního svalstva, k celkové únavě, otokům, poruchám imunity, ke kožním změnám, lámavosti nehtů a v neposlední řadě k psychickým problémům-výkyvům nálad, depresím nebo apatii. Pro normální funkci těla, je tedy nezbytně nutné protein tělu průběžně doplňovat. Přirozeně tak činíme příjmem potravy, máme-li ale stravovací omezení nebo od těla potřebujeme větší výkon či nadstandardní výkon, můžeme protein tělu dodat prostřednictvím správně vybraného doplňku stravy. 

Protein – otec (a matka) všech doplňků stravy

Navštívíte-li dobrou prodejnu s potravinovými doplňky, nejspíš váš zrak ulpí na pečlivě vyrovnaných řadách velkých nádob různých barev, na kterých budou nápisy jako Whey, Mass, High, Vegan, Long, Hydro či CFM. Tyto produkty mnohdy zaberou téměř stejnou prodejní plochu jako všechny ostatní výrobky dohromady. Jsou totiž tím nejzákladnějším doplňkem stravy, který si lze koupit. Ano, hádáte správně, všechno to jsou proteiny. Je jich opravdu hodně, vyrábí je celá řada českých i zahraničních firem, od těch lokálních až po ty největší a prodávají se jako na běžícím pásu. Není divu. Vybrat si mezi nimi totiž může doslova každý. Stačí jen znát důvod, pro který chceme či potřebujeme svému tělu protein dopřát a pak si koupit ten správný. 

CFM? Ano, CFM. Hláskujte si: „Cé-eF-Em“

Jak se orientovat ve všech těch zkratkách, písmenech a číslech, které na obalu proteinových doplňků stravy najdeme? Nebojte se, není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na většině proteinů najdete nápis Whey, často doplněný číslovkou 100. Tato informace znamená, že jako surovina k výrobě proteinu byl použit čistý, tedy 100% syrovátkový koncentrát. Někdy se stává, že zákazník si tuto informaci mylně vyloží jako procentuální hodnotu obsahu čistého proteinu ve výrobku. Ano, může to být matoucí, proto je rozumné vždy si pozorně přečíst tabulku hodnot, která je uvedena na každém proteinovém doplňku stravy. Najdete tam přesný údaj o minimálním množství proteinu/bílkoviny ve 100 g výrobku či v jedné odměrce. Nejčastěji se setkáte s číslovkami mezi 75-80, označujícími procentuální obsah proteinu. Mnoho výrobců uvádí tuto hodnotu velkými písmeny spolu se zkratkou označující název proteinu. Setkáte se tedy například s názvy jako High80, Hero50, Long80, Hydro80 nebo označením CFM, pod kterým naleznete protein, vyráběný nejpokrokovější a zdraví nejvíce prospěšnější metodou, tedy Cross Flow Microfiltration.

Fyzikář by měl radost

Co tedy CFM přesně znamená? Jedná se o čistě fyzikální technologický postup, založený na mikro-filtraci syrovátkové suroviny nechemickou, studenou cestou, prostřednictvím zkříženého toku přes keramické filtry. V závislosti na vstupní surovině filtry propouštějí menší (čistší) částice proteinu a lépe oddělují nežádoucí složky, např. denaturované bílkoviny, mléčné tuky či laktózu, které tak díky speciální konstrukci filtru neproniknou ve větší míře do výsledného produktu. Podstatné také je, že při výrobním procesu nedochází ke kontaminaci chemikáliemi, které se jinak při výrobě proteinů běžně používají. CFM protein obsahuje větší podíl vápníku, a naopak nižší podíl sodíku, přičemž biologická využitelnost proteinu získaného metodou CFM je významně vyšší než u proteinů získaných konvenční cestou, založenou na principu chemické iontové přeměny či běžné filtrace. Účinné frakce CFM proteinu kromě toho kladně ovlivňují svalový růst prostřednictvím stimulace produkce IGF-1, anabolického růstového faktoru. 

.     

Je lépe se koncentrovat nebo izolovat?

Syrovátkové CFM proteiny jsou běžně k dispozici buď jako proteinový koncentrát (WPC), izolát (WPI) nebo hydrolyzát (WPH). A právě vstupní surovina je tím nejdůležitějším parametrem pro celý proces. Pokud je výchozí surovinou syrovátkový koncentrát, dosáhneme metodou mikro-filtrace (CFM) velmi dobrých výsledků a získáme produkt, který je skvělou volbou, hledáme-li kvalitní protein, zbavený kontaminantů, za výhodnou cenu, vhodný například pro budování svalové hmoty. Poměr bílkovin v takto získaném proteinu dosahuje obvykle 50–85 %. Zaměříme-li se na syrovátkový izolát, dosáhneme metodou CFM vynikající čistoty proteinu, s obsahem bílkovin okolo 90 %, který je nejen zbavený nečistot, ale také laktózy a mléčných tuků. Protein v této podobě je vhodný při snaze efektivně redukovat tělesnou hmotnost, při obtížích s trávením či při intoleranci laktózy. Za určitou „nadstavbu“ proteinového izolátu by se dal považovat syrovátkový hydrolyzát, tedy skvěle rozpustný a mimořádně dobře stravitelný enzymaticky hydrolyzovaný izolát. Mimořádně dobrá stravitelnost je dosažena použitím před-trávených bílkovin, štěpených na více peptidů, díky kterým protein tělo zpracuje velmi rychle a nezatěžuje tak trávicí trakt. Jeho další předností je optimální míra zastoupení jednotlivých živin, při takřka nulovém obsahu sacharidů a tuků. CFM hydrolyzát je vhodný zejména při dietách, ale také při rýsování postavy a hodí se pro skutečně náročné uživatele. U proteinového hydrolyzátu můžeme zmínit ještě jednu úsměvnou, ale velmi důležitou maličkost. Rychlost, s jakou je tělo díky přítomnosti trávicích enzymů schopno proteinový hydrolyzát vstřebat, vede k významně nižšímu vzniku plynatosti, která je jinak typickým průvodním jevem při doplňování proteinů. Tuto výhodu jistě ocení nejen sám konzument proteinu, ale určitě i lidé v jeho nejbližší okolí.

Multiprotein v roli chytré horákyně 

Speciální kategorií mezi proteiny jsou vícesložkové proteiny, někdy nazývané také multiproteiny. Tyto směsné proteiny obsahují v různých poměrech více druhů proteinů, nejčastěji koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Mezi jejich přednosti sice nepatří dokonalá stravitelnost, ale za výhodu lze považovat velmi dobrou vstřebatelnost, obvykle příznivou cenu a univerzální použití. U vícesložkových proteinů se liší i způsob filtrace a jednotlivé složky bývají často filtrovány různým způsobem – od běžné filtrace, přes mikro-filtraci až po ultrafiltraci. Výsledný produkt může být považován za zajímavý alternativní produkt, oblíbený mezi uživateli, hledající cenově dostupný produkt s dobrými parametry. 

Vegetariáni, vegani a Vincent Vega

V kultovním filmu Quentina Tarantina si postava, znamenitě ztvárněná Johnem Travoltou užívala života a když řešila, jakou látku tělu dopřát, nešla na to příliš vědecky. Na rozdíl od Vincenta Vegy si vegetariáni a vegani musí pečlivě hlídat, kolik proteinů a z jakého zdroje přijímají. Podstatné totiž je, aby tělu poskytli takový protein, který obsahuje všech 9 klíčových a nepostradatelných aminokyselin. V takovém případě se jako ideální řešení nabízí vícesložkový protein ze sóji nebo merlíku čilského, tedy quinoi, doplněný o dostatečnou dávku dalších luštěnin a obilovin. 

2 otázky za 100 bodů – kdy a kolik proteinu přijímat?

Jednoduché otázky, komplikované odpovědi. Množství proteinu, který bychom měli denně přijmout začíná u hodnoty 0,8 g na kilogram hmotnosti. To je ovšem opravdu jen minimální, tedy nezbytné množství. Většina ověřených zdrojů vychází z hodnoty 1,3 – 2,4 g na kilogram tělesné hmotnosti u zdravého jedince mužského pohlaví, netrpícího nadváhou a 1,2 – 1,5 g/kg u jedince trpícího nadváhou či obezitou. U aktivních, zejména silových sportovců se přiměřenost potřeby doplňování proteinů může zvyšovat až k hranici 3,0 gramů na kilogram hmotnosti, nicméně přesná hodnota vychází mimo jiné z kalorického výdeje konkrétního sportovce a zejména cíle, který sleduje. Odlišné množství proteinu se konzumuje při nabírání svalové hmoty a jiné při rýsování svalů a dietním režimu, kde nejvíce záleží na tom, jaká je naše výchozí tělesná hmotnost. Proteiny lze konzumovat v průběhu celého dne a pro tělo je nejefektivnějším řešením, když počet dávek rozložíme na 2-3, abychom tělu dopřáli menší příjem v opakovaných dávkách. Zjednodušeně by se dalo říci, že konzumaci proteinu, nejlépe vyráběného metodou CFM, lze v přiměřeném množství doporučit kdykoli během dne, ať už ráno, před tréninkem či po něm, nebo večer před spaním.   

CFM jako pojítko, aneb co spojuje důchodce, sportovce a ženy na mateřské

Na první pohled toho není mnoho, ale jak známo, zdání někdy klame. CFM protein je toho důkazem. V úvodu článku jsme si řekli, k čemu protein potřebujeme a proč je nutné ho tělu přiměřeně doplňovat. A protože opakování je matka moudrosti, připomeňme si, že protein mimo jiné podporuje růst a regeneraci svalů, zrychluje metabolismus, vyživuje klouby, šlachy a kosti, podporuje řízenou snahu redukovat hmotnost a účinně zmírňuje intenzitu nástupu procesu úbytku svalové hmoty v pokročilejším věku. A tak zatímco sportovec hledá cestu, jak dostat ze svého těla maximum a volí suplementaci CFM proteinem, aby měl větší výdrž, sílu či objem svalů, maminka na mateřské může užívat CFM protein jako způsob ochrany namáhaného organizmu či cestu, jak se dostat zpět na původní váhu a naši rodiče, babičky či dědečkové by měli zvážit užívání CFM proteinu pro oddálení procesu přirozeného úbytku svalů (sarcopenie), který nevyhnutelně přichází s postupujícím věkem. Díky pravidelné suplementaci CFM proteinem lze totiž tento proces velmi účinně zpomalit.

Žádného efektu ovšem nelze dosáhnout pouhým užíváním potravinového doplňku stravy. Aby protein v těle správně plnil svůj účel, je nutné dodržovat obecné zásady pro zdravý životní styl, mít pravidelný aktivní pohyb, konzumovat přiměřené množství pestré stravy, bohaté na vitamíny a minerály a důsledně dodržovat správný pitný režim. Bez dodržování těchto jednoduchých pravidel by totiž našemu tělu nepomohl ani sebelepší protein, označený písmeny CFM.

Michael Anděl

DAFIT Team

Rádi byste si přečetli článek na téma, které Vás zajímá? Dejte nám vědět. redakce@dafit.cz

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení