Hypertenze – problém pro miliardu a pár dalších
Na planetě Zemi žije podle statistických údajů z června 2021 celkem 7,9 miliardy lidí. Pro účely tohoto článku se přidržíme konzervativního pojetí genetiky a budeme rozlišovat jen dvě přirozená pohlaví, kde zhruba 50 % populace tvoří ženy a druhých 50 % muži. Lidstvo v porovnání s jinými savci už od nepaměti trápí celá řada fyzických omezení, nedokonalostí a handicapů, které odpovídají míře zatěžování organizmu, neodpovídající přirozenému biologickému vývoji. Dalo by se říci, že lidé platí vlastním zdravím za evolučně zrychlený, překotný vývoj. Žádný jiný živočišný druh totiž netrpí tak významnými zdravotními obtížemi jako právě my, lidé. Evergreenem mezi zdravotními hendikepy lidstva, zejména u obyvatel zemí považovaných za ekonomicky vyspělé, je hypertenze neboli vysoký krevní tlak. Ten je diagnostikován nebo kvalifikovaně odhadován dle metodiky Světové zdravotnické organizace (WHO) u každé páté ženy a každého čtvrtého muže středního věku. V některých zemích jsou ovšem tyto počty mnohem vyšší. Mezi takové země patří USA, kde je počet dospělých osob s hypertenzí odhadován na 100 milionů, a také Velká Británie, kde má podle výpočtu britských vědců vysoký krevní tlak přibližně jedna třetina dospělé populace. Spojitost mezi jmenovanými vyspělými zeměmi a vysokou mírou tohoto onemocnění rozhodně není náhodná. Tyto země patří z pohledu stravovacích návyků mezi jedny z nejproblematičtějších. Jídlo ze stravovacích zařízení typu „fastfood“ či „takeaway“ konzumuje alespoň 2x týdně 72 % Američanů a 49 % Britů. Kromě toho se právě v těchto dvou zemích v obchodech a na internetu prodá zdaleka nejvyšší množství potravinových polotovarů, konzervovaných potravin a masově vyráběných hotových jídel v přepočtu na jednoho obyvatele. Složení velké části z těchto průmyslově vyráběných potravin a polotovarů však lze při zohlednění zdravotních rizik považovat za velmi kontroverzní. V celkovém součtu, při započtení všech věkových skupin, včetně dětí, trpí přímými nebo latentními příznaky spojenými s vysokým tlakem celosvětově 1,3 miliardy lidí, což odpovídá 16,5 % veškeré populace modré planety. Smutné je, že toto onemocnění působí mnohdy zcela skrytě a více než polovina osob s vysokým krevním tlakem o svém onemocnění vůbec neví.
Co znamená hypertenze
Arteriální hypertenze neboli vysoký krevní tlak, patří mezi nejčastější kardiovaskulární onemocnění, které se projevuje vyšším tlakem krve v cévním řečišti, než jaké je pro normální funkci organizmu přiměřené. A je to právě vysoký tlak krve, který organizmus činí mimořádně zranitelným. Souvisí s ním hladina cholesterolu, respektive jeho LDL formy. Tento škodlivý cholesterol se ukládá do stěn cév, přičemž vysoký krevní tlak ještě podporuje jeho ukládání a tím přímo způsobuje jejich poškozování. Narušení struktury cév – ateroskleróza (kornatění) potom způsobuje celou řadu závažných a život ohrožujících onemocnění, jejichž vznik si většina pacientů uvědomí až ve chvíli, kdy jejich tělo začne vypovídat poslušnost. Nadměrný tlak krve může snížit přirozený průtok krve a omezit přísun kyslíku do srdce. Čím déle je blokován průtok krve a zásobování srdce kyslíkem, tím větší je riziko poškození srdce. Při vysokém krevním tlaku může také dojít k úplnému zablokování tepen, které zásobují krví a kyslíkem náš mozek a tím způsobit mozkovou mrtvici. Mezi další časté projevy související s vysokým krevním tlakem patří snížení či selhání funkce jater, retinopatie (zhoršení zraku), postupný nástup demence, či erektilní dysfunkce (ztráta mužnosti).
Čemu se trans-obloukem vyhnout
Než si popíšeme metody, kterými se lze vzniku vysokého krevního tlaku účinně bránit, je nutné si vyjmenovat rizikové faktory a chybné návyky, které zvyšují pravděpodobnost vzniku hypertenze. Mezi ty nejzávažnější patří nadměrná konzumace cukru a soli ve stravě, příjem potravy s vysokým obsahem nasycených tuků a také trans-tuků (trans mastné kyseliny), které jsou ve skutečně velké míře obsaženy v potravinářských výrobcích. Jejich vliv na lidský organizmus je bez přehánění devastující. Trans-tuky jsou procesem hydrogenace (ztužování) průmyslově vyráběné tuky, jejichž poznávacím znakem je obvykle mimořádně dlouhá trvanlivost a snadná roztíratelnost. Jako surovina slouží nejčastěji balastní řepkový či sójový olej. Najdete je v naprosté většině masově vyráběných pekařských výrobků, v margarínu a bezmála ve všech výrobcích, které margarín obsahují. Patří sem potraviny, kterým se v angličtině říká „junk food“, tedy sušenky, suchary, výrobky z listového těsta, pizzy, hranolky, průmyslově vyráběné dorty a velká část polotovarů, brambůrky, fastfoodové pokrmy či majonézy.
Nevýhody putování zkratkou
Mezi další rizikové faktory, vedoucími ke vzniku hypertenze patří kouření, nestřídmá konzumace alkoholu, nadváha či obezita, související s nedostatkem pohybu, opomíjení důležitosti draslíku ve stravě, způsobené nedostatečnou konzumací vyvážené stravy, zejména ovoce, zeleniny a ryb, a také vysoká míra nekompenzované stresové zátěže. Když tedy z rovnice vynecháme genetické předpoklady, které bohužel také významně ovlivňují náchylnost organizmu k hypertenzi, je právě špatný výběr stravy, nízká míra pravidelné pohybové aktivity, narušený spánkový režim a vysoká míra stresu tou nejhorší kombinací, vedoucí přímočarou zkratkou k rozvoji vysokého krevního tlaku.
Byla Whitney Houston chudá a Franklin D. Roosevelt alkoholik?
Vysoký krevní tlak býval někdy označován jako nemoc chudých. Takové tvrzení je nejen nepřesné a zavádějící, ale ve své podstatě hloupé. Vycházelo z rozsáhlé studie provedené na přelomu tisíciletí ve Spojených Státech, která měla posoudit souvislost mezi špatnými stravovacími návyky, typickými pro nižší příjmové skupiny obyvatel a výskytem vysokého krevního tlaku. Výzkum tuto korelaci sice potvrdil, ale nijak nevysvětluje, proč hypertenzí trpěla moderátorka Oprah Winfrey, zpěvačka Whitney Houston či Franklin D. Roosevelt. Ani jeden z nich totiž rozhodně nepatří či nepatřil do nízkopříjmové skupiny obyvatel. Vysvětlení je prosté. Zatímco v případě Oprah byla důvodem špatná životospráva a dlouhodobé experimentování s dietami, v případě Whitney se jednalo o užívání kokainu ve velmi „nerekreačním“ množství, které výrazně podpořilo genetickou predispozici k hypertenzi. Prezident Roosevelt sice velmi rád konzumoval alkohol, navíc desítky let trpěl autoimunitní neuropatií, ale vysoký krevní tlak mu způsobovala zejména enormní a neventilovaná míra stresu, extrémní zvlášť v době jeho úřadování v Bílém domě během 2.světové války. Z toho vyplývá jednoznačný závěr – hypertenze rozhodně není nemocí chudých. Má jasné příčiny a s výjimkou vzniku onemocnění na základě genetiky (dědičnosti) je možné vlastním úsilím její negativní vliv na náš organizmus významně omezit. Příkladem může být zmiňovaná nejbohatší Afroameričanka Oprah Winfrey, která radikálně změnila jídelníček, do svého programu zařadila pravidelný aktivní pohyb a díky tomuto úsilí se jí postupně podařilo dostat vysoký tlak pod kontrolu, aniž by byla nadále závislá na nadbytečné medikaci.
Obrana je nejlepší útok
Nejpodstatnější je o problému vysokého tlaku vědět. Není proto samoúčelné, že vyšetření výše krevního tlaku je (nebo by mělo být) samozřejmou součástí jakékoli lékařské prohlídky, a to nejlépe pravidelně, nejméně 1x ročně. Druhým podstatným doporučením či radou, co dělat, zjistí-li u vás lékař vysoký krevní tlak, je nespoléhat se pouze na léky. Je naprosto klíčové, abyste v takovém případě především přehodnotili své stravovací a pohybové návyky a přešli od pasivního způsobu (polykání prášků) k tomu sice pracnějšímu, ale zato mnohem rozumnějšímu – aktivnímu životnímu režimu, podpořenému konzumací vyvážené stravy. Taková změna je nejlepší obranou před dalším nepřiměřeným zatěžováním organizmu, které sebou nese nutnost dlouhodobě konzumovat medikamenty na snížení vysokého tlaku. Ty sice ve většině případů fungují velmi dobře a přinášejí tak klamný pocit ideálního řešení, ale mají jednu zásadní a nevýhodu, o které farmaceutické společnosti skromně mlčí – naprosto neřeší podstatu problému, ale jen jeho následky.
23 ½ potravin, které pomáhají snižovat krevní tlak
Naštěstí existuje nepřeberné množství potravin, které dokáží účinně potlačovat vznik vysokého krevního tlaku. Jedná se o potraviny bohaté na draslík, jenž má na ochranu před hypertenzí zásadní vliv a zejména takové, které navíc obsahující buď velmi nízké nebo nulové hodnoty škodlivého sodíku. Mezi nejdostupnější patří vlašské ořechy, borůvky, vodní meloun, tučné ryby (losos, pstruh, makrela, sardinky), kurkuma, ovoce (zejména jablko, hruška, hroznové víno, banán), odstředěné mléko, jogurt a tvaroh, sušené fíky, sušené meruňky, avokádo, špenát, rajčata, celer, brambory, hořká čokoláda a přimhouříme-li jedno oko, potom se za vhodný způsob korigování vysokého krevního tlaku dá považovat i umírněná konzumace červeného vína. Nikdy bychom ale neměli zapomínat na pravidlo přiměřenosti, a měli bychom preferovat různorodost stravy před jednostranně zaměřeným jídelníčkem. Dokonce i konzumace správných potravin se může do určité míry vymknout kontrole. Vyplatí se proto řídit se instinktem a zdravým rozumem a vždy preferovat kvalitu a pestrost před kvantitou a stereotypem.
Co dělat, když jen potraviny nestačí
Cvičit, běhat, nekouřit, zvládat stres a spát. Tak by se ve zkratce dala shrnout doporučení, která spolu s vyváženým jídelníčkem efektivně omezují riziko vzniku vysokého tlaku, respektive jeho vlivu na lidský organizmus.
Vhodné je také doplňovat běžnou stravu o vitamíny a minerály, potřebné k omezení pravděpodobnosti vzniku či potlačení příznaků hypertenze formou suplementace. Mezi nejúčinnější doplňky stravy patří omega-3 mastné kyseliny, zinek, selen, draslík, hořčík, vitamín C, vitamín D a vitamíny B2 a B12.
Zařazení doplňku stravy ve formě vitamínů či minerálu bychom měli zvolit s ohledem na předpokládaný cílový stav a v případě jakýchkoli nejasností konzultovat jejich vhodnost s lékařem, výživovým specialistou nebo jiným kvalifikovaným odborníkem.
Kompletní nabídku vitamínů a minerálů naleznete zde.
Michael Anděl
DAFIT Team
Rádi byste si přečetli článek na téma, které Vás zajímá? Dejte nám vědět. redakce@dafit.cz
Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.