Míša a její dobroty

Jahodový fit koláč s proteinem

Proč přidávat do receptů protein?

Ačkoliv se to může zdát jako naprostá zbytečnost, přidávat protein do receptů má své velké výhody. Někdy je možné pomocí proteinu jídlo dochutit (typicky pomocí vanilkového proteinu), zpravidla je však hlavním důvodem pro přidání proteinu vysoký obsah bílkovin. Díky pár odměrkám proteinu v receptu se celkový obsah bílkovin v jídle podstatně zvýší, což s sebou samozřejmě přináší celou řadou benefitů. Za zmínku stojí také fakt, že jídla obsahující všechny makronutrienty v dostatečném množství mají zpravidla mnohem nižší glykemický index, takže se vám nestane, že budete mít po chvíli pocit, že nemáte žádnou energii.

Míša si pro Vás připravila recept na jahodový fit koláč s proteinem:

Jahody si vždy nakoupím v sezoně a naplním jimi mrázák. Takových 20 pytlíků se tam nacpe každoročně. Víte proč to dělám?

Nejen kvůli chuti. Sami jistě víte, že když si koupíte jahody třeba nyní v březnu, tak jsou bez chuti a z hlediska vitamínů.. no coment.

Prostě nic. Takže jakmile bude sezona, narvěte mrazáky a můžeme péct :)

Recept:

Jahody vyndám z mrazničky a nechám povolit. Přebytečnou  šťávu sleji třeba do smoothie.

Jahody zasypu trochou škrobu a zaiji trochou medu. Pokud jsou extra sladké - nemusíte.

Nechám v misce a připravím si těsto:

  • 40 dkg hladké špaldové mouky
  • 3 odměrky proteinu CFM 80 Extrifit vanilka
  • 1 celé máslo
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 3 lžíce studené vody
  • 2 lžíce octa

Mouku s proteinem dáme na vál, přidáme špetku soli, uprostřed uděláme hluboký důlek, okolo nastrouháme na hrubém struhadle máslo, do důlku dáme žloutky, vodu a ocet, rozmícháme na kašičku a potom rychle zaděláme těsto (promneme prsty a posléze dlaní všechno tak, aby vznikla hladká koule). Přikryjeme fólií a necháme v chladnu odpočinout aspoň hodinu.

Troubu rozehřejeme na 220°C.

Těsto vyválíme do kruhu. Doprostřed dámě jahody a okraje překryjeme přes jahody. viz fofo.

Dáme na plech, trouchu stáhneme na 200°C a pečeme 20minut.

Poté ji stáhneme na 180°C a dopečeme dalších 20minut.

Kdo chce, můžete  pod jahody přidat tvaroh a nebo jim koláč poté nazdobit.

Je opravdu luxusní.... Já dělala rovnou dva :)

Dobrou chuť.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení