Zdravý životní styl

Lyofilizace – geniální způsob, jak sušit ovoce mrazem

Lyofilizace – geniální způsob, jak sušit ovoce mrazem

Žijeme v době, kdy bychom měli jíst více ovoce než kdykoli předtím. Náš imunitní systém je těžce zkoušený pandemií a nutností dlouhodobě používat ochranné prostředky dýchacích cest. Když k tomu přičteme všudypřítomný stres a omezené možnosti svobodného pohybu, měli bychom svému zdraví věnovat obzvlášť velkou péči. Výběr potravin je spolu s dodržováním zásad rozumného životního stylu naprostým základem k udržení zdravého organismu. A právě ovoce hraje v tomto procesu jednu z nejdůležitějších rolí.

Důvodů, proč jíst ovoce, je nespočet. Konzumace ovoce mimo jiné snižuje riziko vzniku diabetes, chronických či srdečních onemocnění. Obsahuje také důležité antioxidanty, vlákninu, živiny a řadu klíčových minerálů – vápník, sodík, draslík a samozřejmě vitamíny. Ovoce, zejména bobulové, má navíc velmi příznivý vliv na funkci mozku, a pomáhá tak předcházet ztrátě paměti. Kromě toho konzumace ovoce podporuje stabilizaci hladiny cukru v krvi. Aby byl přínos ovoce pro naše zdraví optimální, měli bychom do jídelníčku zařadit co nejširší spektrum této potraviny. A tady nastává drobný zádrhel. Ovoce je sezónní potravinou a ne každý druh lze koupit celoročně. Pokud ano, nese to sebou jedno pořádné „ale“. Ovoce, které k nám cestuje přes půl světa a které najdeme na pultě obchodu zralé, stráví na lodi v dopravním kontejneru mnohdy celé týdny a jediný způsob, jak ho udržet nezkažené, je sklízet ho dlouho před tím, než dozraje. Ovoce tedy teoreticky „dozrává“ během cesty. Jedná se však o naprosto nepřirozený způsob, který ve výsledku zásadně snižuje výživový a zdravotní přínos takového ovoce pro náš organismus. O chuti ani nemluvě. Kdo si někdy utrhnul zralé ovoce přímo ze stromu, či keře, dá nám jistě zapravdu. Co si s tím tedy počít? Začít bychom mohli tím, že ovoce, které se u nás běžně pěstuje, budeme nakupovat hlavně od českých, či slovenských dodavatelů. U ostatního ovoce, které se u nás pěstovat nedá, pak máme na výběr – kupovat ho stejně jako doposud, tedy zralé/nezralé, nebo zvolit rafinované řešení a vyzkoušet úžasnou technologickou vymoženost – mrazem sušené, tedy lyofilizované ovoce.

Lyofilizace – ideální metoda konzervace

Metodu sušení mrazem znali už staří Inkové, oficiálně však byla objevena týmem francouzských vědců v roce 1906. K dokonalosti byla dovedena až na přelomu tohoto a minulého století. Lyofilizace je proces, během kterého se čerstvě sklizené ovoce postupně zmrazí při teplotách okolo - 80°C. Po zmrazení je vloženo do sušičky, ve které se vlivem nižšího tlaku voda přemění na páru. Suší se ve vakuovém prostředí a průběžně se zvyšuje teplota při současném snižování vakua. Po dokončení tohoto procesu je ovoce zcela zbaveno vody, jeho struktura je však zachována, je velmi lehké, jemné a příjemně křupavé. Nejpodstatnější ovšem je, že se tímto procesem nezmění obsah nutričních hodnot, zachována zůstane vláknina, stejně jako všechny vitamíny a minerální látky. A právě to je zásadní rozdíl mezi běžným způsobem sušení ovoce a lyofilizací. Během konvenčního sušení totiž ovoce kvůli neúplné dehydrataci ztrácí podstatné množství vitamínů, zvlášť vitamínu A a C. Kromě toho se toto ovoce v naprosté většině případů doslazuje cukrem a obsahuje řadu konzervačních látek. V lyofilizovaném ovoci nic takového nenajdete. Je to zkrátka jenom ovoce dokonale zbavené vody, které vás okouzlí báječným aroma, nadchne dlouhou trvanlivost a zaujme absencí jakýchkoli přidaných látek. Dostanete tedy vynikající zdravé ovoce, které chutná, jako by bylo právě sklizeno. Tuto metodu uchování potravin za využití mrazu, můžeme považovat za jeden z nejdokonalejších postupů v celé novodobé historii zpracovávání potravin.

Obrovskou výhodou lyofilizovaného ovoce je kromě výše zmíněných předností velice nízká váha, skladovatelnost a všestranná využitelnost. Hodí se nejen pro astronauty, horolezce, vojáky, turisty a vytrvalostní sportovce, ale také pro všechny z nás, kteří si chceme pochutnat na opravdové chuti zralého ovoce kdykoli a kdekoli.

Gemuani – velký zázrak z malé Gruzie

Na rozhraní jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie leží zřejmě nejpozoruhodnější země v oblasti Kavkazu – Gruzie. Rozlohou se řadí mezi malé státy a počtem obyvatel dosahuje zhruba třetiny v porovnání s Českou republikou. Gruzínci vynikají zejména v silových sportech a dali vzniknout bojovému umění „Khridoli“, které je možná vůbec nejobtížnějším a nejkomplexnějším na světě. Milovníci ragby určitě znají vynikající kvalitu gruzínských ragbistů, kteří jsou považováni za jedny z nejtvrdších a nejlépe kondičně připravených sportovců.

Nás ale na Gruzii zajímá především mimořádně úrodná oblast v údolích mezi horami, která jsou díky výhodnému teplému subtropické podnebí vynikajícím prostředím pro pěstování ovoce. Právě tam vzniká vynikající lyofilizované ovoce značky Gemuani, které lze při porovnání chuti, kvality a ceny právem považovat za nejlepší mrazem sušené ovoce, které lze na českém trhu koupit.

Hrozny, broskev, třešně, angrešt, jahody, banány, borůvky

Pro ty z Vás, kteří už lyofilizované ovoce vyzkoušeli, bychom měli malé doporučení.  Porovnejte to stávající, které jste dosud kupovali, s tím, které nabízí značka Gemuani. Závěr si pak udělejte sami. Vy ostatní, kteří ještě s lyofilizovaným ovocem zkušenost nemáte, můžete využít osobní zkušenost kolegyň a kolegů v DAFIT® Teamu. Ochutnali jsme za vás každé ovoce, které Gemuani vyrábí. Zde je naše stručné hodnocení:

Broskev – velké na měsíčky rozkrájené kusy se rozplývají na jazyku, jsou jemné a lahodné.

Třešně – celé třešně dvou barev zbavené pecek, křupavé, sladké a návykové.

Angrešt – sladko-kyselá a osvěžující chuť s vysokým obsahem vitamínů.

Jahoda – chutná přesně tak, jak má – jako výtečná čerstvá jahoda.

Jahodo-malina – šlechtěná odrůda pro ty, kdo si nemohou vybrat mezi jahodu a malinou.

Mandarinka – kousky mandarinky bez pecek, křupavé, sladké a chuťově výtečné.

Borůvka – křupavé maličké borůvky, ideální k vylepšení snídaňové kaše.

Rybíz – směs černého a červeného rybízu, velmi bohatá na vitamíny, příjemně osvěžující.

Banán – nejlepší lyofilizovaný banán, který jsme kdy jedli – vynikající, lahodný.

Švestka – větší kousky výborných švestek, trochu houževnaté, ale velmi dobré.

Hroznové víno – naprosto dokonalé, sladké, křupavé bobule.

Právě pro naposledy jmenované lyofilizované hroznové víno od Gemuani platí tvrzení, že ovoce v této podobě může snadno nahradit nezdravý bonbón. Je totiž mimořádně chutné, výživné a hlavně nedoslazované. Jediné cukry, které toto ovoce obsahuje, jsou tvořeny kombinací sacharózy, fruktózy a glukózy, tedy látkami, které se v ovoci přirozeně vyskytují.

Hlídejte si pitný režim a nesnězte vše najednou

Při konzumaci lyofilizovaného ovoce bychom měli myslet na několik jednoduchých pravidel. Mrazem sušené ovoce je opravdu zcela zbaveno vody. Nepovažujte ho tedy za přesný ekvivalent čerstvého ovoce. Voda v něm zkrátka chybí, proto prosím nezapomínejte na pitný režim. Příjem dostatečného množství vody je pro organismus klíčový a při konzumaci lyofilizovaného ovoce je obzvlášť důležitý. Mrazem sušené ovoce na sebe v žaludku a ve střevech přirozeně váže vodu a do určité míry může způsobit dehydrataci. Neměli bychom zapomínat ani na skutečnost, že množství lyofilizovaného ovoce odpovídá několikanásobku hmotnosti čerstvého ovoce. Pokud byste například snědli 10 balení broskví Gemuani, vážících dohromady pouhých 250 gramů, ve skutečnosti byste do sebe naládovali živiny odpovídající více než 2 kilogramům broskví a k tomu vůbec žádnou vodu. Váš zažívací trakt by v takovém případě mohl být poněkud zaskočený. Vypořádat se s takovou porcí vlákniny, by mu totiž dalo pořádně zabrat. Kromě toho by mohlo dojít na velmi nepříjemné „zašpuntování“ průchodnosti střev, což jak sami víte, rozhodně nepatří mezi oblíbené kratochvíle.

Lyofilizované ovoce Gemuani patří mezi špičkové potravinářské výrobky. Hodí se jako malý pamlsek, když si chcete dopřát trochu sladkého ovoce, jako báječné vylepšení snídaňových a svačinových kaší, nebo jako skvělá příloha k palačinkám, lívancům či dezertům.

Závěrem vám chceme připomenout, že konzumace lyofilizovaného ovoce nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu, pitný režim a zdravý životní styl.

Kompletní nabídku značky mrazem sušeného ovoce Gemuani najdete zde.

Michael Anděl

DAFIT® Team 

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení