Ve formě

Olejové spreje pro použití v teplé a studené kuchyni

OLEJOVÉ SPREJE PRO POUŽITÍ V TEPLÉ A STUDENÉ KUCHYNI

Obliba kuchyňských olejových sprejů v posledních letech strmě stoupá, což zřejmě souvisí se změnou stravovacích návyků části populace a přechodem na nutričně vyváženější stravu.

    Jak to celé začalo

    Kuchyňské olejové spreje nejsou pro většinu z nás žádnou novinkou. Historie používání olejových sprejů jako náhrady běžných tuků a olejů sahá až do roku 1959. Ve Spojených státech tehdy firma PAM Products uvedla na trh patentovaný olejový sprej, který se na americkém trhu rychle uchytil a v průběhu dalších desetiletí se jeho obliba rozšířila do většiny vyspělých zemí.

    V tehdejším Československu jsme si o olejových sprejích mohli nechat jenom zdát. První olejové spreje se proto v našich obchodech začaly objevovat až v 90. letech minulého století a běžnou součástí nabídky obchodů s potravinami se staly až na přelomu tisíciletí. Český zákazník je ale velmi konzervativní a olejové spreje si cestu do našich kuchyní hledaly jen pomalu.

    K čemu se hodí

    Téměř všude tam, kde bychom jinak při přípravě stravy použili olej, máslo, sádlo, nebo margarín. Jedním z prvních důvodů, proč se olejové spreje začaly používat při přípravě jídla, byla snaha nalézt jednodušší způsob, jak předejít přichytávání pokrmu k nádobě během tepelné úpravy. Proto se olejové spreje používají například jako substituční prostředek místo oblíbené kombinace másla a mouky, kterými už naše babičky vymazávaly formu při pečení bábovky. Pomineme-li nezanedbatelnou úsporu času, kdy u spreje stačí několikrát z přiměřené vzdálenosti zmáčknout rozprašovač a je hotovo, výrazným rozdílem je množství tuku. Zatímco pro vymazání obvyklé bábovkové formy použijeme obvykle 4–10 gramů másla, množství tuků v olejovém kuchyňském spreji je zcela zanedbatelné. Možná to nehraje příliš velkou roli, pokud pečeme tradiční bábovku, která je plná cukru a mouky, ale pečeme-li zdravěji, používáme-li například mouku žitnou, ječnou, ovesnou nebo špaldovou a vyhýbáme-li se nadužívání tuku, pak má použití olejového spreje opravdu smysl. Chuťově neutrální olejové spreje mají navíc skvělé využití například při přípravě těstovin, palačinek, bramboráků, rýže, moučníků či salátů (včetně těstovinových), zkrátka všude tam, kde potřebujeme dosáhnout toho, aby se potraviny nelepily k sobě, ani k povrchu kuchyňské nádoby.

    3 neobvyklé tipy:

    1. Zkuste zlehka postříkat struhadlo před tím, než na něm začnete strouhat sýr.

    2. Naneste trochu olejového spreje na ruce, než začnete ručně tvarovat masové kuličky, směs na karbanátky nebo ovocné knedlíky.

    3. Lehounce poprašte sprejem nůž, než se s ním pustíte do krájení narozeninového dortu, zrajícího sýru nebo oddělování kynutého těsta.

    Jaké výhody mají olejové spreje

    Kromě výše zmíněné výhody, spočívající v tom, že se potraviny při použití olejového spreje nelepí k sobě, ani k nádobě, je největší předností jejich minimální zátěž pro lidský organismus. Kvalitní olejové spreje neobsahují škodlivé CFC (freony), geneticky modifikované organismy (GMO Free), sacharidy, sodík ani cholesterol a mají jen marginální množství škodlivých volných radikálů. Zjednodušeně řečeno, olejové kuchyňské spreje obsahují významně méně kalorií. Jídlo připravené bez tuku, umělých barviv, konzervantů a dalších zbytečných aditivních látek je proto snadněji stravitelné. Olejové kuchyňské spreje jsou vyráběny nejčastěji z olivového, kokosového, burákového, sezamového, řepkového a avokádového oleje, a to ve velkém množství chuťových variant – od bylinkové, přes chilli, až třeba po čokoládovou. Kuchyňské olejové spreje jsou vhodné také pro vegany, osoby s potřebou redukovat hmotnost, celiaky, sportovce i všechny ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji.


    3 příklady využití:

    1) Vyzkoušejte Best Joy Cooking Spray „Italian Herbs“ pro studený těstovinový salát se zeleninou.

    2) Použijte Best Joy Cooking Spray „Chocolate Oil“ při pečení palačinek, koláčů nebo čokoládového suflé.

    3) Vyzkoušejte Best Joy Cooking Spray „Natural Garlic“, pečete-li rybu, nebo se chystáte nabídnout hostům tatarský biftek – rozprašte jemnou vrstvu tohoto olejového spreje na topinky. Chuť zůstane a přesto téměř nebudete cítit česnekem.

    Kdy se jim raději vyhnout

    Protože dosažení dokonalé chuti je u jídla velmi subjektivní, ne vždy vede použití alternativní a zdravější ingredience – tedy olejového spreje (místo oleje, másla, tedy tuku) k lepšímu dojmu z připravovaného pokrmu. Stejně jako u jiných potravin a surovin i tady platí pravidlo, že rozumný a uvážlivý postup při výběru skladby jídla má zásadní vliv na naše zdraví, vitalitu a funkci imunitního systému. Zcela se však vyhněte používání olejových sprejů, trpíte-li na alergie nebo má-li váš organismus nižší toleranci sojového lecitinu či jakýchkoli jeho složek. Nepoužívejte olejové spreje na nádoby s nepřilnavým povrchem – olejová složka spreje se rovnoměrně nerozprostře po nádobě a sprej tak nesplní svůj účel.


    Ve všech ostatních případech je ovšem olejový sprej Best Joy vynikajícím a neocenitelným pomocníkem v kuchyni.

    Michael Anděl

    DAFIT Team

    Rádi byste si přečetli článek na téma, které Vás zajímá? Dejte nám vědět. redakce@dafit.cz

    Zdroje:
    Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C (Medically reviewed) — Written by Sarah Garone, https://www.healthline.com/health/health-benefits-cooking-oil-guide
    Becky Krystal, The Washington Post,

    https://www.washingtonpost.com/news/voraciously/wp/2019/01/18/cooking-oil-spray-can-do-more-than-
    you-think-heres-how-to-get-the-most-out-of-it/

    Jaclyn London, MS, RD, CDN, https://www.goodhousekeeping.com/institute/a26019/healthy-cooking-
    spray/

    Fitday Editorial Department, https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/is-cooking-
    spray-a-good-oil-replacement.html

    Rose Costello - What are the benefits of using low-calorie cooking sprays?,

    https://www.irishtimes.com/life-and-style/food-and-drink/what-are-the-benefits-of-using-low-calorie-
    cooking-sprays-1.3883898

    Zřeknutí se odpovědnosti:
    Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

    Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

    více informací & nastavení