Proteinová žemlovka
Proteinová žemlovka
Všichni ji známe, žemlovka, zemlbába! Jedni ji miluji, druzí nesnášejí. Věřte ale, že tak skvělý recept na proteinovou žemlovku s jablky, který dnes s vámi budeme sdílet, vezmou na milost i největší její odpůrci.
A neexistují žádná slova, která by popsala úžasnou vůni jablka pečeného s kořením, jako je skořice a muškátový oříšek, a to právě v chladnějších dnech. Pusťme se do toho!
Co budete potřebovat?
Ingredience:
•1,5 –2 balení proteinového večerního chleba (můžete použít i jiné pečivo)
•300 ml mléka
•2 vejce
•2 lžíce erythritolu nebo jiného sladidla
•2 lžíce rozpuštěného másla
•1 lžička skořice
•máslo na vymazání pekáče
5 ks jablek, sladkých, nahrubo nastrouhaných
Nádivka:
•250 g tvarohu ve vaničce
•250 g tvarohu v alobalu
•2 odměrky proteinu High Whey 80 příchuť Apple strudel
•1 lžíce změklého másla
•2 lžíce sladidla erythritolu
•1 žloutek
•50 g rozinek namočených v rumu (rozinky být nemusí, můžete použít místo nich ořechy)
Postup, jak na proteionovou žemlovku
Nejdříve připravíme tvarohovou nádivku: tvarohy a lučinu rozetřeme s máslem, žloutkem a sladidlem a přidáme rozinky (bez tekutiny). V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme máslo, sladidlo a opět prošleháme. Do ochuceného mléka lehce vložíme plátky chlebů, ale pozor, chléb namočíme pouze do poloviny, aby nebyl rozmočený (proteinový chlebík rychle nasákne tekutinu). Mezitím rozpálíme pánev a nasucho opečeme chleby, aby udělaly křupavou kůrku. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou chlebíků, na ně rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, můžete ještě lehce posypat sladidlem a pokryjeme další vrstvou chlebů. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou chlebů, pokapeme rumem z rozinek. Dáme péct do trouby asi na 45 minut. Mezitím z bílků a 2 lžíc erythritolu se špetkou soli vyšleháme pevný sníh na sněhovou čepici. Pokud máte rádi sníh z bílků, přidejte ještě bílek. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a necháme cca 5 až 8 minut zapéct v troubě.
Žemlovka provoní celý váš byt a bude měkká a nadýchaná.
Až si doma připravíte tu svoji, sdílejte s námi fotografie.
Pokud jste ještě nezačali péci přes zimu, doporučujeme začít s tím nyní, žemlovka je skvělé jídlo i pro nadcházející části roku.
Dafit tým vám přeje dobrou chuť!
Michaela Tollingerová
Nutriční terapeut
Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.
Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.