Nejlepší rostlinné | veganské proteiny pro rok 2023 + fakta o aminokyselinách
Také jste si všimli, kolik lidí ve vašem okolí změnilo v posledních letech své stravovací návyky? Není to náhoda. Pohled na potraviny se jednou provždy změnil. Jejich výběru věnujeme větší pozornost než kdy dříve a zajímá nás nejen chuť, ale také složení, nutriční hodnoty či země původu. Proměna přístupu k jídlu je patrná na celém světě. Běžně se setkáváme s potravinami, u kterých bylo dříve nemyslitelné, že by pocházely z rostlinných surovin. Veganské či vegetariánské výrobky se staly běžnou součástí našich jídelníčků a konzumujeme je tak často, že si to mnohdy ani neuvědomujeme.
Jednou z oblastí, kde je nástup produktů rostlinného původu výrazný, je segment výživových doplňků stravy. Dokládají to statistiky prodejů rostlinných proteinů, které si zákazníci zakoupili jako alternativu k bílkovinovým výrobkům živočišného původu. Tento trend potvrzují mimo jiné data Amerického federálního statistického úřadu (USCB 1), která uvádí, že nadpoloviční většina amerických domácností se v roce 2021 rozhodla pro nákup výrobků s obsahem bílkovin rostlinného původu. Vyplývá z toho jednoduchý závěr – stravovací návyky lidí žijících ve vyspělých zemích se rychle mění a téma náhrady potravin živočišného původu je dnes mimořádně aktuální.
Proteiny – bílkoviny – aminokyseliny, aneb malý slovník pojmů
Než si povíme, jaké jsou nejlepší zdroje rostlinných proteinů, měli bychom si připomenout základní pojmy. Slovo „protein“ je odborným výrazem pro „bílkovinu“. Obě tato slova prostě popisují totéž. Bílkoviny přijímáme ve stravě, nebo ve formě doplňků stravy, a vedle tuků a sacharidů jsou třetí základní makroživinou, kterou naše tělo nezbytně potřebuje. Dalším klíčovým slovem je výraz „aminokyselina“. Právě aminokyseliny jsou základními stavebními prvky proteinu. Každý protein se skládá z řetězců různých aminokyselin. Některé jsou nepostradatelné a říkáme jim esenciální. Další jsou podpůrné, neesenciální, což ale neznamená, že by byly pro tělo nepodstatné. Složení, poměr a zejména komplexnost aminokyselinového spektra totiž určují nutriční a výživovou hodnotu daného proteinu.
U proteinových doplňků stravy je proto dobré pamatovat si jedno důležité pravidlo: pro lidské tělo je nejvhodnější přijímat bílkoviny z více různých zdrojů, a to zejména kvůli optimalizaci poměru všech esenciálních aminokyselin 2. Pokud se budete tímto jednoduchým principem řídit, můžete rostlinné proteiny do svého jídelníčku směle zařadit, ačkoli nepatříte mezi vegany či vegetariány. Hodí se totiž takřka pro každého, a to včetně sportovců.
Zdroje rostlinných | veganských proteinů a vyvrácení letitého mýtu
Proteiny rostlinného původu ve formě doplňku stravy bývají nejčastěji vyrobeny z rýže, nebo z luštěnin, konkrétně z hrachu. Narazit sice můžete také na proteiny cizrnové, kukuřičné, pšeničné, dýňové, slunečnicové, konopné, sójové a mnoho dalších, ale ty obvykle slouží jako sekundární surovina, či jako doplňující zdroj pro pokrytí potřebného příjmu esenciálních aminokyselin. A právě aminokyselinové spektrum, respektive nedostatečný poměr některých aminokyselin v jednosložkových rostlinných proteinech, je nejčastěji zmiňovaným argumentem jejich odpůrců. V hudební terminologii bychom pro tento mýtus použili výraz evergreen, což se, jak možná uznáte, v souvislosti s rostlinnými proteiny docela hodí. :o) Potíž je v tom, že tenhle evergreen je nejen notně ohraný, ale také trochu falešný.
Za chvíli si povíme proč. Ale předtím vás musíme přátelsky varovat. Některé pasáže v následujícím odstavci jsou dokonce i podle autora tohoto článku trochu nezáživné. Nepatříte-li tedy mezi zvlášť odolné čtenáře, klidně je přeskočte.
Vážně čtete dál? Dobrá, ale varovali jsme vás. :o)
Obsahují rostlinné proteiny dostatek klíčových aminokyselin?
Nejprve je třeba zmínit, že princip vstřebávání esenciálních aminokyselin se řídí Rubnerovým zákonem o limitní aminokyselině, resp. Wolfovým zákonem o jejím nadbytku. Z nich vyplývá, že je nutné v průběhu dne přijímat všech 9 esenciálních aminokyselin, a to ve správném množství a poměru 3 . Odchýlíme-li se od tohoto klíčového principu, nebude naše tělo schopno aminokyseliny v konkrétní bílkovině efektivně využít. Vysvětleme si na konkrétním příkladu, co to pro nás znamená. Jak už víme, základní surovinou rostlinných proteinů bývá obvykle hrách nebo rýže. Samotný hrachový protein však obsahuje (v porovnání se syrovátkovým proteinem) méně aminokyselin methioninu a cysteinu. Nižší je také podíl tzv. BCAA aminokyselin – tedy leucinu, izoleucinu a valinu. Obsahuje naopak vyšší množství lysinu, argininu a glutaminu. Jednosložkový rýžový protein zase obsahuje méně lysinu, ale ostatních esenciálních aminokyselin má přiměřené množství. Co s tím? Asi už tušíte, kam míříme. Pokud v průběhu dne zkombinujete hrachový a rýžový protein v doporučeném množství, voilá! Získáte bílkoviny s dostatečnými poměry všech esenciálních aminokyselin a k tomu navíc pořádnou porci vlákniny. Část výrobců proto rovnou nabízí vícesložkové proteiny, kde můžete kromě zmiňovaných rýže a hrachu najít i další luštěniny, obiloviny a jiné rostlinné zdroje, což z těchto produktů činí skutečně komplexní zdroj bílkovin.
Teď je ale načase skončit s teorií a konečně si povědět, jaký protein vybrat a proč.
Nejlepší rostlinné | veganské proteiny s kompletním obsahem aminokyselin
1. Vegan Protein, BioTechUSA®
- vícesložkový protein z hrachu a rýže
- obsah bílkovin74 %
- velmi nízký obsah cukru (<0,5 %), obsah tuku 7,8 %
- slazeno sukralózou
- výběr ze 6 různých příchutí
2. 100% Vegan Protein, Scitech Nutrition®
- vícesložkový protein z hrachu, rýže, kokosu a dýně
- obsah bílkovin 68 %
- slazeno sukralózou a Acesulfamem
- nízký obsah cukru (0,7 %), obsah tuku 8 %
- výběr z 5 příchutí
3. Delicious Vegan 60% Protein, Nutrend®
- vícesložkový protein z hrachu a cizrny
- přidané bílkoviny z konopí, dýně, lnu a obilovin
- obsah bílkovin 60 %
- obsahuje trávicí enzymy Digezyme®
- slazeno sukralózou a stévií
- obsah cukru 1 %, obsah tuku 11 %
- výběr ze 3 příchutí
4. 100% Plant Protein, USN®
- vícesložkový protein z hrachu, rýže a konopí
- obsah bílkovin 76 %
- bez soji a cukru
- obsah tuku 8,1 %
- slazeno sukralózou a stévií
- výběr ze 3 příchutí
5. Plant-based Protein, Reflex Nutrition
- vícesložkový protein z hrachu, hnědé rýže a bio dýně
- obsah bílkovin 70 %
- bez soji
- obsah cukru 1 %, obsah tuku 5,7 %
- přidaná probiotika Lactospore® a trávicí enzymy
- slazeno sukralózou
- výběr ze 3 příchutí
6. MPS-5 Pro Vegan, Czech Virus
- vícesložkový protein z hrachu, rýže, kokosu, dýně a mandlí
- obsah bílkovin 61 %
- obsah cukru 1 %, obsah tuku 10 %
- slazeno sukralózou a stévií
- přidané trávicí enzymy Tolerase®
- výběr ze 2 příchutí
7. Vegan80, EXTRIFIT®
- vícesložkový rostlinný protein z rýže a hrachu
- obsah bílkovin 74 %
- komplexní aminokyselinový profil
- veganské trávicí enzymy bromelain a papain pro lepší stravitelnost
- nízký obsah cukru (0,5 %), obsah tuku 5,6 %
- slazeno stévií
- výběr ze 4 příchutí
8. Premium Rice Protein, ATP®
- jednosložkový rýžový protein s přidanou aminokyselinou L-lysin
- vhodný pro osoby s intolerancí luštěnin
- komplexní amonikyselinový profil
- obsah cukru 1,9 %, obsah tuku 5,4 %
- slazeno sukralózou
- výběr ze 2 příchutí
Moudro na závěr aneb trocha filosofie o umělé inteligenci
Určitě jste v poslední době zaslechli zprávy o narůstajícím nebezpečí hrozícím lidstvu od takzvané AI 4, neboli umělé inteligence. Pak vás možná bude zajímat, že výzkumný tým farmaceutické fakulty Kalifornské University (UCSF) zveřejnil v lednu 2023 průlomovou studii 5 o systému umělé inteligence, který dokáže laboratorně generovat tvorbu umělých proteinů s aktivními enzymy. Není tedy vyloučeno, že nás v budoucnu čeká přechod na individualizovanou stravu, kterou nám na míru předepíše náš chytřejší technologický dozor.
Než se tak ale stane, můžete se rozhodovat sami. Zvolíte-li cestu doplnění či nahrazení syrovátkových proteinů těmi rostlinnými, chybu neuděláte. Jen musíte akceptovat některá omezení, například vyšší prašnost a horší rozpustnost. Nejste-li zapřisáhlí gurmeti, pak vás snad neodradí ani fakt, že si na rostlinných proteinech příliš nepochutnáte a Vaše tělo je bude déle trávit.
Jsme na konci, zbývá tedy jen položit si důležitou otázku. Mohou rostlinné proteiny nahradit ty živočišné? Odpověď je poměrně jednoduchá. Ano, mohou. Zároveň je ale potřeba říci, že se nejedná o naše doporučení. Spíš o nabídku alternativy. Pokud se ovšem pro rostlinné proteiny rozhodnete, nezapomeňte je kombinovat z více různých zdrojů, abyste tělu dodali bílkoviny s opravdu komplexním aminokyselinovým profilem.
Všechny rostlinné a veganské proteiny najdete zde, na našem e-shopu.
Michael Anděl
DAFIT® Team
2 Valin, leucin, isoleucin, histidin, methionin, threonin, fenylalanin/tyrosine, tryptofan a lysin
3 https://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf
4 Artificial Inteligence – Technologie učících se algoritmů
5 https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230126124330.htm
Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.