Pravda o suplementech

Co je hydrolyzovaný protein a pro koho se hodí - vše co potřebujete vědět o nejrychleji působícím proteinu

Lidé jsou živočišným druhem, který je posedlý rychlostí. Soutěžíme, předháníme se, bojujeme o to být v cíli první, zkrátka toužíme být nejrychlejší. Tento odvěký pud se od doby výskytu prvních homo sapiens vyvinul do takřka obsesivní podoby. Z evolučního pohledu se ale jedná jen o přirozený instinktivní vzorec chování, který je veden dvěma primárními potřebami – zajištěním nejlepší potravy a vyhledáním nejlepšího partnera k páření. Platí totiž, že kdo dřív přijde, ten dřív mele.

A právě rychlost, konkrétně rychlost působení, je faktorem, který odděluje enzymaticky hydrolyzovaný protein (označovaný též WPI) od všech ostatních. Proteinové produkty, v jejichž názvu najdete výraz „hydro“, mají za úkol rychle obohatit svalovou hmotu o klíčové aminokyseliny, tedy látky nezbytně nutné pro její růst a regeneraci.

5 Amazing Benefits of Casein Protein | Men's Journal

  

Enzymatická hydrolýza – pokročilý proces štěpení bílkovin

Jestli se obáváte, že nyní přijde odstavec plný nesrozumitelné, odborné terminologie, pokusíme se vás mile překvapit. Co je to enzymatická hydrolýza si vysvětlíme na jednoduchém příměru. 

 

Představte si, že jste přijeli uprostřed zimy na chalupu v horách, jste promrzlí a teplota v místnosti je jen lehce nad bodem mrazu. Abyste nenastydli, potřebujete teplo. Rychle. K dispozici máte krb a velký špalek dřeva. Můžete samozřejmě rozdělat oheň, hodit do něj celý špalek a pak už jen dlouho, opravdu dlouho a trpělivě čekat, až dřevo prohoří a vyhřeje místnost. Bylo by to snadné, ale jak jistě uznáte, ne zrovna efektivní. Lepším řešením určitě bude špalek rozštípat nejprve na čtvrtiny a pak na další menší polínka, která budou v krbu hořet mnohem lépe. Výsledek se dostaví takřka ihned a teplota v místnosti začne rychle stoupat. Co z toho vyplývá? Rozdělením špalku na menší části se podařilo efektivně dosáhnout vytouženého cíle – rychlého hoření čili okamžitého tepla. Rychlost je v tomto případě klíčem k efektivnímu řešení. 

 

A přesně takhle funguje enzymaticky hydrolyzovaný protein. Přidáním molekuly vody, za pomoci specifických enzymů a za přesně stanovené teploty se bílkovina postupně rozloží na menší molekuly zvané peptidy. Dojde tak k rozštěpení původní struktury aminokyselinových vazeb na menší polypeptidové frakce a následně na jednotlivé aminokyseliny, které tělo dokáže velmi rychle vstřebat.

 

Použijete-li tedy na doplnění bílkovin hydrolyzovaný protein, významně zkrátíte čas potřebný k tomu, aby se aminokyseliny, a to zejména vysoce účinný leucin, dostaly přímo do svalů. Část práce, kterou by jinak musel udělat váš zažívací trakt, už je totiž hotova. Enzymy ve vašem žaludku a dvanácterníku tak mají pohov a aminokyseliny mohou bez zbytečného zdržování plnit úkol, který mají – budovat svalovou hmotu a chránit ji před katabolismem. 

 Protein Powder For Women To Improve Your Health | HealthKart Blog

Stupeň hydrolýzy (DH) a proč více neznamená vždy lépe  

Pro stanovení míry rozkladu proteinu prostřednictvím enzymů se užívá zkratka DH, uvádějící stupeň hydrolýzy. Ten je definován jako podíl štěpených peptidových vazeb v proteinovém hydrolyzátu k vazbám neštěpeným. Vyjadřuje se zpravidla číslem dělitelným čtyřmi, nejčastěji se tak můžete setkat s číslovkami 4, 8, 12, 16 a 32. Někteří výrobci ale u hydrolyzovaného proteinu stupeň hydrolýzy neuvádějí. Může to být trochu matoucí, nejedná se však o snahu výrobců něco tajit či maskovat. Důvod je mnohem prozaičtější. Použije-li se při výrobě více druhů suroviny, která prošla různými stupni hydrolýzy, je velmi obtížné stanovit přesný DH stupeň, zejména kvůli odlišné molekulární hmotnosti vzniklých peptidů. Pokud se logicky ptáte, proč tedy někteří výrobci kombinují suroviny s více stupni hydrolyzace, je to kvůli snaze zachovat vysokou bioaktivní hodnotu výsledného kombinovaného proteinu. V této souvislosti je správné zmínit, že vyšší stupeň hydrolýzy neznamená automaticky lepší produkt. Nejpodstatnějším faktorem je totiž kvalita a čistota vstupní suroviny. Proteinové izoláty proto obvykle nemusí být hydrolyzovány na tak vysoký stupeň DH jako proteinové koncentráty, ačkoli mají v konečném důsledku pro vyživování a budování svalové hmoty stejný, či vyšší efekt.   

 

Abychom se ale vrátili k jednoduché analogii, povězme si, že konzumace hydrolyzovaného proteinu přesně odpovídá uvedenému příkladu s vytápěním promrzlé chaty. Menší polena fungují rychleji a efektivněji pro zajištění tepla, stejně jako enzymaticky štěpený hydrolyzovaný protein funguje rychleji a efektivněji pro budování a udržení svalové hmoty. V obou případech je ovšem nutné počítat se základním fyzikálním pravidlem přímé úměry. O co rychleji tedy dosáhnete požadovaného stavu, o to dříve dojde k poklesu na původní hodnoty. V praxi to znamená, že musíte poměrně záhy znovu nakrmit oheň dřevem, respektive tělo bílkovinami. 

 

Pro koho se hodí hydrolyzovaný protein a kdy ho užívat 

Jak už jsme si řekli, největší výhodou hydrolyzovaného proteinu je turbo-rychlost, s jakou dokáže tělo bezprostředně po konzumaci poslat aminokyseliny přímo do svalů. Hodí se tak zejména pro sportovce, kteří procházejí objemovou fází přípravy. Nárůst svalové hmoty je díky hydrolyzátu rychlejší a protein je možné konzumovat jak ráno a před tréninkem, tak bezprostředně po skončení tréninku. Ve všech těchto případech je hydrolyzát zároveň skvělým prostředkem k ochraně svalů před katabolismem. 

 

Možná už jste zaslechli, že hydrolyzovaný protein „chutná hrozně“. Řekněme si to na rovinu. Přestože se za poslední roky chuť hydrolyzovaných proteinů výrazně zlepšila a dřívější typickou hořkost se podařilo výrazně eliminovat, o zážitkovou gastronomii se rozhodně nejedná. Patříte-li tedy podobně jako autor článku mezi labužníky, doporučujeme vám si v mimo-tréninkovém dni zajít třeba do restaurace Terasa u Zlaté studně v Praze, Borgo Agnese v Brně, nebo Bílý Mlýn v Liberci. Tam se vám dostane názorného vysvětlení termínu „mít boule za ušima“. Až se ale vrátíte zpět k tréninku a budete potřebovat dodat svému tělu bílkoviny v té nejefektivnější podobě, zvolte enzymaticky hydrolyzovaný protein. Možná se po něm nebudete olizovat, ale fungovat bude znamenitě. 

 Není horší a lepší protein. Je jen vhodnější doba užití. - 1. díl | Blog Extrifit.cz

Jaká značka hydrolyzovaného proteinu je nejlepší

Výběr doplňků stravy bychom nikdy neměli podceňovat. Rozhodujícím kritériem by vždy měla být především kvalita surovin. Proto se vyplatí nakupovat výrobky značek, u kterých máte jistotu, že dostanete prvotřídní produkt. U hydrolyzovaných proteinů to platí dvojnásob. Proces hydrolyzace je velice komplikovaný, a ne každý výrobce je schopen garantovat nejvyšší standard. Není tedy náhoda, že nejlepší pověst mají hydrolyzáty osvědčených českých výrobců.

 

Kultovní česká značka EXTRIFIT® má v nabídce hned 3 proteinové hydrolyzáty. Základním produktem je HYDRO 77, vyrobený z proteinového koncentrátu se stupněm hydrolýzy DH12. Jedná se o výborný produkt se skvělým poměrem výkon/cena, který pokryje potřeby naprosté většiny uživatelů. Výrobkem s nejvyšším stupněm hydrolýzy – DH32 je pak Super HYDRO 80. Tento produkt je určen pro zvláštní výživu profesionálních sportovců a ačkoli si na něm příliš nepochutnáte, jeho účinnost je mimořádně vysoká. Na pomyslný vrchol mezi hydrolyzáty patří protein HYDRO 90. Vstupní surovinou je špičkový syrovátkový izolát, který byl enzymaticky štěpen nižším stupněm hydrolýzy – DH8. Díky výborné kvalitě použitého proteinu se však jedná o zřejmě nejlepší výrobek na trhu, vhodný pro všechny sportovce, kteří hledají rychlou a efektivní cestu k budování svalové hmoty. Sáhnout po výrobcích značky EXTRIFIT® je prostě a jednoduše sázkou na jistotu.  

 

Opomenout při výběru hydrolyzovaných proteinů ale nemůžeme ani značku Prom-In®, která jde svou vlastní cestou. Vyrábí jediný hydrolyzovaný protein, ale kvalitativně rozhodně nijak nezaostává za konkurencí. Navíc má v rukávu jeden trumf. Jejich výrobek HYDRO Optimal Whey totiž kupodivu i velmi dobře chutná. Díky dochucení stévií se podařilo potlačit přirozenou hořkost, a protože tento produkt je opravdu kvalitní a dobře vyvážený, patří mezi ty nejprodávanější.

 

Vybrat si pro suplementaci enzymaticky hydrolyzovaný protein přináší nesporné výhody. Těmi největšími jsou mimořádná rychlost a vynikající účinnost. V této oblasti se hydrolyzátu žádná jiná forma proteinu nevyrovná. Přehlédnout tyto produkty by proto neměl žádný sportovec, který to s budováním svalové hmoty myslí opravdu vážně. 

 

Kompletní nabídku hydrolyzovaných proteinů naleznete zde.

Michael Anděl

DAFIT® Team 

 

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení