Zdravý životní styl

Bez čeho se v kuchyni rozhodně neobejdeme? Bez vařečky, nádobí a rostlinných olejů HealthyCo!

Bez čeho se v kuchyni rozhodně neobejdeme?

Bez vařečky, nádobí a rostlinných olejů HealthyCo! 

 

Jídlo ovlivňuje každou část našeho života. Je to fenomén starý, jako samo lidstvo. Někteří považují jídlo jen za „palivo“, jiní ho uctívají a další k němu přistupují věcně a pragmaticky. Jak už to bývá, ideální přístup se nachází někde uprostřed. Bez zaváhání ovšem můžeme konstatovat, že správný výběr jídla, jeho množství a způsob úpravy, hrají z pohledu zdraví, odolnosti a vitality jednu z nejdůležitějších rolí v našich životech.

 

Revoluce, která ovlivnila celé lidstvo  

Mnohokrát v historii bylo jídlo zásadním zlomovým bodem, po kterém už nic nebylo jako dřív. Prvním z těchto milníků bylo zjištění našich prapředků, že z některých obilných divokých trav se dají separovat semena, která lze následně využívat jako jídlo. Před přibližně dvanácti tisíci lety se z prvních sběračů začali stávat primitivní mlynáři a lidé se naučili cíleně pěstovat obilí pro následnou sklizeň. Došlo tak k první revoluci v dějinách lidstva. Byla krvavá a pořádně dramatická. Trvala několik generací a měla pro vývoj lidského druhu větší význam než všechny pozdější revoluce dohromady. Bojovalo se mezi kmeny, skupinami i jednotlivci. Byla to válka o zdroje. Boj o všechno. Šlo totiž o jídlo. Tato revoluce, kterou jsme se naučili nazývat revolucí zemědělskou, totiž byla skutečným počátkem naší civilizace.

 

Jídlo v digitálním věku

V průběhu následujících tisíců let jídlo ještě několikrát zásadně ovlivnilo chod dějin. Stačí vzpomenou na 16. století a raketový rozvoj pěstování cukrové třtiny, či brambory, převratný importní artikl, který nevratně změnil základ jídelníčku Evropy ve druhé polovině téhož století. S trochou nadsázky by se za další zásadní moment v „dějinách jídla“ dal považovat den, kdy se po druhé světové válce ve Spojených státech otevřela první restaurace McDonalds. Odstartovala tak exploze konceptu „rychlého občerstvení“, tedy způsobu stravovaní, kterému na celém světě denně neodolají desítky milionů lidí. Krátce před koncem tisíciletí se pak pozvolna, ale zřetelně, začalo odehrávat zatím poslední dějství této nekonečné ságy, ve které hraje hlavní roli jídlo. Díky digitálnímu věku se v podstatě každá informace stala dostupnou a „na pár kliknutí“ získáme detailní přehled o složení jednotlivých jídel, surovin, zemědělských produktů a potravinářských výrobcích. Neomezený přístup k informacím tak způsobil zatím poslední významnou historickou změnu, která souvisí s jídlem. Naučil nás vyhledávat a vybírat si jídlo nejen podle chuti, ale také podle jeho složení a vlivu nanaše zdraví.               

 

Veletoč a stravovací privilegia 

Pozoruhodné je, že zatímco v některých částech světa se stravovací návyky obyvatel za poslední staletí změnily jen málo, v zemích, které jsou součástí tzv. západní civilizace se během posledních desítek let odehrál pomyslný potravinový veletoč. Hojnost potravy, různorodost, dosažitelnost a v neposlední řadě cena, učinily z jídla víc než jen nutnost. Povýšily ho na samostatnou vědeckou disciplínu. Je nade vší pochybnost jasné, že co jíme, nás definuje, ovlivňuje a říká o nás víc, než bychom leckdy byli ochotni připustit. A třebaže nám to dnes připadá samozřejmé, právě skutečnost, že si smíme sami vybírat, jaké jídlo konzumujeme, patří mezi ta vůbec nejvýznamnější civilizační privilegia.

 

Rostlinné oleje, kde mají smysl a proč nezatracovat sádlo 

Tuky jsou sloučeninami mastných kyselin a glycerolu. Dělíme je na nasycené, nenasycené a trans mastné kyseliny. První dvě jsou pro lidský organismus nepostradatelné a přijímáme je ve stravě, neboť naše tělo je samo vytvářet nedokáže. Jsou důležité zejména pro imunitu, nervový systém a správnou funkci srdce. Při příjmu tuků ve stravě bychom měli dbát na tři klíčová pravidla. Složení, zdroj a kvalita. Tuky živočišného původu obsahují především mastné kyseliny, zatímco rybí tuk a další tekuté oleje ještě navíc kyseliny nemastné. Oba tyto druhy tuků hrají v organismu důležitou roli a měli bychom je přijímat zhruba v poměru 1:1. Většina rostlinných olejů, které jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, se používá k teplé i studené úpravě pokrmů. Při zahřívání se však přínos rostlinného oleje pro tělo postupně ztrácí a čím vyšší je teplota, tím reálnější je riziko, že nechtěně vytvoříme trans mastné kyseliny a škodlivé volné radikály, o které rozhodně nestojíme. Proto je důležité znátu každého oleje tzv. kouřový bod a nikdy nepřesáhnout teplotu, při které se k hranici kouřového bodu dostaneme. Prosím neberte jako svatokrádež, když řekneme, že smažit a péct bychom měli buď na sádle, přepuštěném másle (ghí) nebo nasucho. Používáním některých rostlinných olejů na tepelnou úpravu pokrmů se totiž jejich hodnota rychle vytrácí a část z nich pro tento způsob úpravy není vhodná ani trochu. Proto se dnes zaměříme hlavně na ty rostlinné oleje, které se používají ve studené kuchyni. Tam mají svůj nezpochybnitelný význam, smysl a opodstatnění. Umožňují nám připravit a vyladit své pokrmy tak, abychom dokonale využili jejich osobitou a nenapodobitelnou vůni, chuť, složení a vyváženost, aniž bychom riskovali jejich znehodnocení.

 

HealthyCo (čti heltiko) - rostlinné oleje v dechberoucí kvalitě

V obecné rovině platí, že máme-li možnost, vždy bychom měli upřednostnit konzumaci celistvých potravin, obsahujícími nenasycené mastné kyseliny, před těmi zpracovanými. V praxi to však není nic jednoduchého. Proti nám stojí mimo jiné čas a limitace fungování zažívací traktu. Nemáte-li metabolizmus kolibříka rubínohrdlého, který metabolizuje potravu 70 x rychleji než člověk, pak spořádat k obědu krůtí steak s kopečkem rýže, k němu pro zpestření slupnout dvě avokáda, hrst sezamových, lněných a konopných semínek, půlku tykve, mísu čerstvých oliv a k tomu kokosový ořech, není nic snadného. Řešení se nabízí a není nijak složité. Stačí použít trochu kvalitního rostlinného oleje. Ne, nemyslíme řepkový, slunečnicový a už vůbec ne palmový. Pro výběr těch skutečně nejlepších rostlinných olejů je potřeba podívat se do nabídky špičkové švédské firmy HealthyCo, kde jich najdeme hned 8, které se v mnoha ohledech zásadně liší a v jednom bezvýhradně shodují. Jsou naprosto vynikající! Při zjišťování odpovědi na otázku, co dělá rostlinné oleje HealthyCo jedinečnými, se nabízí malá nápověda. Celá filosofie značky je totiž založena na jednoduché premise – nabízet zákazníkům jen to nejlepší. Žádné kompromisy, žádné zbytečnosti, jednoduchost, poctivost, preciznost, špičkové suroviny a perfektní zpracování. Důkazem, že to funguje je fakt, že v oblasti zdravých dochucovadelpatří HealthyCo mezi nejlepší světové značky

 

Které rostlinné oleje HealthyCo si vybrat a proč jeden nestačí

Jakým olejem jen začít? Olivovým? Avokádovým? Nebo snad sezamovým? Dýňovým, lněným, konopným nebo snad kokosovým? Vlastně je to jedno, každý z rostlinných olejů HealthyCo má svůj nezaměnitelných charakter a specifickou chuť. Jak už jsme zmiňovali, hodí se zejména do studené kuchyně, k dochucení jídel, u kterých chceme podtrhnout některou z chuťových složek, ozvláštnit jídlo přidáním nové ingredience nebo vyšperkovat oblíbený pokrm použitím nečekaného chuťového twistu. 

Avokádový olej HealthyCo se často používá jako alternativa olivového oleje. Díky vysokému kouřovému bodu je použitelný i pro pro pečení či grilování, ale nejlépe se chodí do studené kuchyně, zejména do salátových dresinků, k restované zelenině či světlým masům. Má lahodnou chuť a nepřebíjí další ingredience v pokrmu. Chuťově se výborně propojuje například s rozmarýnem, chilli nebo bazalkou.

 

Lněný olej HealthyCo je čistě organický a za studena lisovaný. Vhodný je zejména do dresingů, studených omáček, smoothies, do jogurtu, tvarohu či ovesné kaše. Obsahuje Omega 3 mastné kyseliny a tělo ho lépe absorbuje, je-li konzumován spolu s bílkovinami. Lněný olej má jemnou oříškovou chuť a příjemnou vůni.

 

Sezamový olej HealthyCo v prvotřídní biokvalitě je lisovaný za studena a obsahuje mnoho cenných vitamínů, minerálů a živin. Sezamový olej je z více než 85 % tvořen nenasycenými mastnými kyselinami a postrádá výraznější aroma, neboť neobsahuje éterické oleje. Podstatné ale je, že obsahuje jedinečné antioxidanty, zejména sezamin a sezamolin, které nenajdete v žádných jiných rostlinných olejích. Sezamový je vynikající při přípravě pokrmů indické, korejské a čínské kuchyně.

 

Dýňový olej HealthyCo je organický, lisuje se výhradně za studena a obsahuje mimořádně důležitou aminokyselinu – tryptofan. Poklesne-li v těle obsah této látky, dochází k výkyvům nálady, poruchám spánku a úzkosti. Dýňový olej je bohatým zdrojem tryptofanu a má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů, přičemž díky vysokému obsahu vitamínu E se jedná o velmi účinný antioxidant. Použít ho můžeme například pro dochucení polévek, ale i mnoha jiných pokrmů.

 

Konopný olej HealthyCo je organický, nerafinovaný, za studena lisovaný a náramně se hodí do smoothies, džusů, müsli nebo salátů. Obsahuje až 80 % esenciálních mastných kyselin, důležitých pro správné fungování metabolizmu a imunitního systému. Jeho konzumace přináší řadu zdravotních benefitů, a kromě celé řady vitamínů a minerálů obsahuje také vzácný protein globulin edestin, podobný globulinu obsaženému v krevní plazmě. Konopný olej patří mezi vůbec nejzajímavější a pro organismus nejprospěšnější rostlinné oleje.  

 

Olivový olej HealthyCo a dva druhy kokosových olejů HealthyCo uzavírají kompletní nabídku rostlinných olejů od této vynikající značky a potvrzují, že rostlinné oleje mají v moderní gastronomii své místo.

 

Elegantní 250 ml lahvičky s rostlinnými oleji HealthyCo vás na první pohled zaujmou dokonalou průzračností obsahu a čistotou provedení. Každý se hodí k něčemu jinému a ideální je mít jich po ruce hned několik. Při jejich užívání byste ale měli mít lehkou ruku. Příliš velké množství oleje žádnému jídlu nesvědčí. Právě naopak. Většinou stačí přidat pár kapek či malou lžičku a olej dokonale splní svůj účel. Použijete-li rostlinné oleje HealthyCo k dochucení salátu, do dresinku, jogurtu, ovesné kaše či polévky, pochopíte, proč o nich píšeme s nefalšovaným nadšením. Jsou jednoduše skvělé.

 

Yerkes-Dodsonův zákon a důvod, proč méně je více  

Když v roce 1908 američtí psychologové Yerkes a Dodson formulovali empirický vztah mezi tlakem a výkonem, zřejmě netušili, v kolika oblastech lidské činnosti bude jimi stanovená definice platná. Tento zákon stanovuje, že překročí-li tlak na podání konkrétního výkonu jednotlivce určitou hranici, výkon začne klesat. Funguje to ve fyzikální i mentální rovině.  Přeneseně to lze aplikovat i na oblast stravování. Pokud sami na sebe dlouhodobě vyvíjíme příliš velký tlak, hrozí reálné riziko, že to fyzicky či psychicky nezvládneme. Vědomě či nevědomě si najdeme způsob, jak takový tlak zmírnit. Kam tím vším směřujeme? K přiměřenosti ve stravování. Jezte zdravě, vyhýbejte se zjevným rizikům, ale nehroťte to, buďte rozumní, uvážliví a snažte se nic nepřehánět. Když už při jídle občas vybočíte ze zaběhlého režimu a zhřešíte, tak ať je to s mírou. Podstatné je, abyste si i při konzumaci dokázali občas dopřát výdobytků civilizace, třeba ve formě kvalitních rostlinných olejů. Volba je jen na vás, ale ať se z vašeho stravování nestane náboženství, kvůli kterému přijdete o důležité okamžiky života jenom proto, že jste právě sklízeli bio-mrkev nebo na laboratorních vahách odměřovali přesnou denní dávku nemastných kyselin. 

 

Kompletní nabídku rostlinných olejů HeatlhyCo naleznete zde.




Michael Anděl

DAFIT Team

 

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení