Pravda o jídle

Fitness sirupy, džemy a polevy – málo cukru, o to více chuti

V životě nás ovlivňují maličkosti. Roli hraje prostředí, výchova, doba, nečekané shody okolností, náhody a také události, které fatalisté označují za nevyhnutelné. Naštěstí, značnou část svého osudu máme výhradně ve vlastních rukou. Platí to zejména pro výběr stravy. Většina z nás se může svobodně rozhodnout, co bude konzumovat a v jakém množství. Často kolem sebe slyšíme, že správně se stravovat, vyžaduje hlavně hodně peněz. To je však pravda jen částečně. Ačkoli nelze popřít vliv stavu peněženky na složení nakupovaných potravin, svádět své stravovací návyky výhradně na nedostatek finančních prostředků, je spíš pohodlnou výmluvou. Způsob stravování je stejně jako většina životních rozhodnutí otázkou volby. Vybírejte tedy správně. Jde přece o to nejdůležitější. O vás.

Cukrová panika v USA 

Psal se rok 1942 a Američané zažili skutečný šok. Jako by nestačilo, že byli koncem roku 1941 po napadení Pearl Harbor doslova donuceni vstoupit do války. Ač to sami Američané dodnes připouští jen neradi, válce se až do okamžiku útoku japonského císařského letectva úzkostlivě vyhýbali a zbytku světa bojujícího s nacisty svůj postoj alibisticky vysvětlovali údajnou neutralitou. Vyhlášení války Japonsku bylo ovšem po nevyprovokovaném útoku na přístav amerického námořnictva na Havajských ostrovech zcela nevyhnutelné. O pět měsíců později nastal další otřes, který pocítil doslova každý Američan. 27. dubna 1942 byl s okamžitou platností zakázán prodej cukru, a to pro všechny civilisty. V květnu téhož roku byl sice prodej cukru obnoven, ale výhradně na základě předložení kupónu opravňujícího k jeho koupi a v přísně regulovaném množství. Vládní nařízení, omezující maximální povolenou spotřebu cukru na hlavu, přetrvalo i po skončení 2. světové války a platilo v nezměněné podobě až do jara roku 1947. Pro běžné Američany, kteří se historicky vždy řadili mezi největší konzumenty cukru, bylo bezpochyby obtížné změnit stravovací návyky a smířit se s omezeným přídělem. Jak se ale ukázalo, tato událost měla i světlé stránky. Už v červnu roku 1942 přišel proslulý výrobce kuchyňských spotřebičů Sunbeam®, jehož takřka nezničitelné kuchyňské roboty Mixmaster® se v téměř nezměněné podobě vyrábějí dodnes, s masivní reklamou na nový výrobek, doplněný receptem na Cookies bez cukru.Reklama měla u Američanů nevídaný úspěch a na této patriotické vlně se svezli výrobci potravin, kteří začali neprodleně nabízet produkty s označením „sugar-free“. Výrobky se sníženým obsahem či zcela bez cukru se od té doby staly běžnou součástí života Američanů a vzápětí i všech ostatních národů, zejména těch evropských.

Nejoblíbenější pokrm na infekčním oddělení nemocnice

Pokud by se vám někdy nedej bože stalo, že po návratu z exotické země skončíte na infekčním oddělení nemocnice, máme pro vás jedno zásadní doporučení. Naučte se mít rádi placatou stravu. Zejména bramboráky, palačinky a lívance. S ohledem na infekčnost vašeho onemocnění, je totiž pro zdravotnický personál výrazně bezpečnější podávat vám jen takové jídlo, které se dá 3x denně šoupnout z chodby mezerou pode dveřmi vašeho pokoje. Bramborák pro tuto chvíli nechme stranou a soustřeďme se jen na lívance a palačinky. Okamžikem průchodu mezerou mezi dveřmi a podlahou z těchto dobrot totiž jistě zmizela šlehačka, uvíznuvší na spodní hraně dveří, a také okoralá jahoda, která měla dobrotu zdobit. A právě teď přichází vaše chvíle. Nepropadněte panice, elegantním pohybem vyjměte z pečlivě střežené zásuvky nočního stolku svá vlastní dochucovadla a nemocniční delikatesu vylepšete do konzumovatelné podoby. A když už jste jednou v nemocnici, měli byste z logiky věci co nejpečlivěji dbát na své zdraví, to je jasné, že? Palačinky a lívance si proto dochuťte stylově. Pohrdněte džemem ze supermarketu, jehož předností je sice cena, ale množství cukru je obvykle vyšší než obsah ovoce a nezřídka dosahuje až 70 % obsahu. Sáhněte proto raději po džemu, kterým vás na cestu do nemocnice vybavil váš oblíbený příbuzný, uvážlivý rodič či nutričně gramotný kamarád. Poznáte ho (džem, nikoli kamaráda) podle toho, že maximální obsah cukru ve výrobku bude dosahovat 5 % či méně a obsah ovoce bude alespoň šedesátiprocentní. Jste-li ovšem gurmet, labužník, který má na lívancích či palačinkách raději sirup či polevu, zalovte v šuplíku hlouběji a použijte sirup bez kalorií nebo polevu bez přidaného cukru

Cukr kam se podíváš

Jak jste jistě postřehli, předchozí odstavec byl psán s nadsázkou a měl za cíl vyvolat na tváři čtenáře pousmání. Podstata sdělení je však zcela seriózní. Snažíme se vám doporučit alternativu k přeslazeným, a cukrům doslova nabitým džemům, sirupům a polevám. Produkty splňující tento předpoklad samozřejmě existují a není složité najít je v nabídce obchodů nabízejících fitness potraviny či zdravou stravu. Obtížnější je však vybrat si z nich ty opravdu lahodné, nejlépe takové, které jsou chuťově ještě lepší než jahodová kejda, kterou v obchodě vydávají za lahodnou marmeládu. Totéž platí pro sirupy a polevy. Udělejte něco pro své zdraví. Stačí maličkost. Když vezmete do levé ruky džem, marmeládu, sirup či polevu, pohněte zápěstím doprava a přečtěte si nutriční informace, uvedené obvykle na zadní straně obalu výrobku. A vyberte si takový produkt, který obsahuje co nejméně cukru. Ten totiž konzumujeme ve více než dostatečném množství v mnoha dalších potravinách, obvykle aniž bychom to věděli. Cukr nebo jeho skrytější podobu pod názvem glukózo-fruktózový sirup najdete třeba v pečivu (včetně cereálního), chlebu, sterilované zelenině a ovoci, snídaňových müsli, kečupu, jogurtech, čokoládových pochoutkách, sušenkách (i v těch slaných) a samozřejmě ve všech sladkostech. Skutečně masivní nálož cukru na vás čeká v Nutelle, ale přidaný cukr najdete překvapivě také v uzeninách, o slazených a energetických nápojích nemluvě. 

Zpěvák závislý na lívancích s marmeládou

Slavný americký zpěvák Prince Rogers Nelson, kterého fanoušci znali pod jménem Prince, miloval lívance. Pochutnával si na nich kdykoli to jen šlo a dochucoval je vším myslitelným, od javorového sirupu, přes marmelády všeho druhu, až po nejrůznější polevy. Svět v něm v roce 2016 ztratil velkého umělce, ale jeho přátelé dodnes na jeho počest pořádají lívancové hody. Pokud máte podobně jako tento excentrický zpěvák rádi lívance či palačinky, mohli byste vyzkoušet fitness variantu těchto pochoutek a ušetřit tělo od nutnosti zpracovávat nadbytečné cukry. 

Skinny a HealthyCo – aneb nebuď drnda, mlsej chytře                   

Jednou z firem, která se plně soustředí na fitness džemy, sirupy a polevy je anglická Skinny Food, která pod značkou Skinny® nebo Not Guilty® vyrábí mimořádně zajímavou řadu produktů. Jako první musíme zmínit chuťově skvostné džemy v příchutích malina, černý rybíz, meruňka a také vynikající, lahodná černá višeň. Džemy Skinny® s obsahem ovoce 65 % jsou dokonalou ukázkou výrobku, ve kterém sice není žádný přidaný cukr, ale chutná absolutně fantasticky. Máme pro vás ovšem jedno přátelské upozornění. Kdo si jednou vyšperkuje palačinku dokonalým džemem Skinny®, bude jen těžko odolávat palačince číslo 2, 3, 4 a 5. Vyzkoušejte a pochopíte. Ale nezapomeňte, že jsme vás varovali.     

Naštěstí pro všechny milovníky sladkých dochucovadel, nezůstala značka Skinny® jenom u džemů. Pro milovníky sirupůSkinny® v nabídce hned 13 chuťových alternativ. Najdete je pod názvem Skinny Syrup a jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí sirup bez cukru, kalorií a tuků. Hodí se tedy mimo jiné i pro diabetiky, vegany či celiaky. Mezi zajímavými chutěmi vás zaujme třeba stále oblíbenější slaný karamel, výborná borůvka nebo lahodný lískový oříšek – pralinka. 

Druhou ze společností, která nabízí skvělé fitness alternativy k přeslazeným dochucovadlům z běžných obchodů, je švédská HealthyCo®, jejíž výrobky také neobsahují žádný přidaný cukr. Za zmínku stojí zejména báječné polevy v chuťových variantách čokoláda a karamel, které v HealthyCo® doslazují náhradními sladidly, a to jen v takovém množství, aby výsledný produkt chutnal přesně tak, jak čekáte. Tyto výtečné polevy výrobce označuje jako Dessert Topping a když použijete třeba příchuť karamel na lívance, palačinku nebo k vylepšení ledové kávy, možná vás napadne: „tak moment, karamel bez použití cukru?“ Ano, je to tak. HealthyCo® vyrábí karamel bez cukru. Švédští filutové si totiž s tímto problémem poradili nekonvenčně a místo obvyklého postupu – tedy postupného zahřívání cukru, použili jako základní surovinu sladkou mrkev, kterou podle vlastní receptury důkladně zkaramelizovali, aby dosáhli chuti, která je k nerozeznání od běžně dostupných karamelových polev. A právě to činí výrobky Dessert Topping od firmy HealthyCo® tak výjimečnými a vyhledávanými.  

Všechny skvělé džemy, polevy a sirupy Skinny® a HeatlhyCo® najdete zde.

Michael Anděl

DAFIT Team

Rádi byste si přečetli článek na téma, které Vás zajímá? Dejte nám vědět. redakce@dafit.cz

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení